Planurile băncilor de a ne duce în sapă de lemn: au bătut mâna și s-au înțeles, decizie de ultimă oră, de la cel mai înalt nivel din UE

de: Mădălina Bahrim
01 11. 2022

Banca Centrală Europeană e hotărâtă să lupte împotriva inflației până la capăt – acesta este cel mai recent semnal dat de șefa instituției și, la prima vedere, este o veste bună. Doar că vom detalia în rândurile următoare ce presupune, de fapt, această luptă, și cum drumul către iad e pavat cu intenții bune.

A lupta contra inflației, din poziția de bancă centrală, înseamnă în primul rând a deveni mai agresiv cu politica monetară și a majora dobânzile.

Deja vedem cum, aproape de la lună la alta, bănci centrale din regiune, inclusiv a noastră, majorează dobânzile de referință. Băncile nu trebuie criticate pentru această măsură, fiindcă scumpirea dobânzilor reprezintă principala lor armă pe care o pot activa, atunci când încep să declare război avalanșei de scumpiri.

Din nefericire, atât Zona Euro, cât și Uniunea Europeană, se confruntă cu scumpiri masive în ultimele luni. Cele mai recente date oficiale arată că inflația în Zona Euro a ajuns la nivelul record de 10,7% în octombrie 2022. Cea mai mare inflație din cele 19 state din zona euro este în Estonia 22,4%, Letonia 22% şi Lituania 21,8%. Cea mai mică este în Franţa 7,1% şi Spania 7,3%. În Romania, INS ne spunea că avem o rată anuală a inflației de 15,9% în septembrie.

În aceste condiții, majorarea dobânzilor de către băncile centrale e o soluție necesară – cred cei mai mulți economiști.

Problema este că înăsprirea dură a politicilor monetare poate să ne arunce în recesiune, iar cel mai mare risc apasă pe umerii Zonei Euro. O recunoaște însăși preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu publicat marţi pentru portalul de ştiri Delfi Bizness.

Chiar dacă există posibilitatea ca Zona Euro să intre în recesiune – spune șefa BCE – instituția pe care o conduce trebuie să meargă pe aceeași linie, adică să continue lupta cu inflația.

„Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor şi trebuie să îl atingem utilizând toate instrumentele de care dispunem. Suntem decişi să facem tot ce este necesar pentru a readuce inflaţia înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus Lagarde, a cărei declarație a fost preluată și de Reuters.

Băncile sunt „legate de mâini”: efectiv nici ele nu au de ales

BCE a scumpit deja dobânda cu 75 de puncte de bază, săptămâna trecută, iar de luna aceasta românii ce au credite în euro vor simți în mod direct ce înseamnă politica monetară mai dură, la fel cum resimt românii cu credite influențate de ROBOR sau IRCC, atunci când Banca noastră centrală, BNR, majorează dobânda de referință pe politica monetară.

Cu alte cuvinte, băncile nu prea au de ales sau, mai bine zis, trebuie să aleagă dintre două rele, jucând practic pe sârmă în această perioadă marcată de crize în cascadă. Putem să alunecăm în râpa recesiunii, dar trebuie să ne asumăm riscul, dacă vrem să reușim să scădem inflația!